Food Focus: Lenka Franců a Michal Kučera


Food Focus

aneb zápis jídelníčku pro lenochy. :)

Každý nový nápad nebo nová firma má za sebou příběh. Často totiž vyrobíme něco, co nám samotným ve společnosti chybí, je tu nějaká potřeba, která je třeba zaplnit. Prvně to vyrobíme třeba jen pro sebe a potom když zjistíme, že je o to vlastně daleko větší zájem, tak se z nápadu stane něco většího. V našem případě je to úplně stejné, napadlo nás něco potřebného, co ještě neexistuje.



Příběh

Jak nás to napadlo? Je to vlastně něco naprosto banálního. Lenčiného blízkého člověka již dlouho bolelo břicho a tak společně vymysleli, ať si píše jídelníček. Každodenně tak zaznamenával pečlivě to, co jí. Nevím, jestli jste někdy v této situaci byli, ale málokdo dokáže ručně zapisovat/ popřípadě do mibilu naťukávat jídelníček více než tři dny. A tehdy se to stalo - jak jsme u večeře nad talířem seděli a poctivě zapisovali jídlo do smart phonu, došlo nám to: že používáme neskutečně zastaralou metodu zápisu! Vždyť se to dá vyfotit jedním klikem a my to tu ťukáme minuty! A co víc, nedokázali jsme najít podobnou existující aplikaci. Od té doby jsme se nadchli do myšlenky, že vyrobíme aplikaci, která tohle dokáže: zápis jídelníčku pomoci 3 kliků do displeje.

O aplikaci

Jeden z důležitých kroků: Aplikace má jméno i logo!
Od té doby v našich hlavách klíčila myšlenka, že to opravdu naprogramujeme. A k tomu i spoustu dalších otázek: Jak? Pro jaký systém? Co to všechno bude umět? Bude to umět třeba rozpoznávat obraz? A jak se to naučí rozpoznávat obraz? Aplikujeme do toho machine learning? Jak se bude jmenovat? Nebo třeba za tím bude ze začátku mechanická práce nějakého skrytého brigádníka, který to bude zapisovat za lidi sám a vytvářet tak zpětně databázi?

A pak přišla akademie a to byl správný impulz na to, abychom to zkusily jako projekt udělat. Víme, má to dále k datům, rozhodně ze začátku, ale pak příjdou stovky a tisíce fotek a řádků plných doplňujících informací. Stačilo by pár desítek uživatelů a bude potřeba propracovanější systém. Naše všelijaké nápady a vychytávky jsme ale museli zkrotit, na dva měsíce občasné práce jsme měli velice ambiciózní nápady :D.

Jak tedy vypadá naše aplikace? Využívá hlavní výhodu: A sice, že náš mozek myslí v obrázkách a ne v textových/ číselných řetěztích, jako počítač. Proto vlastně stačí do začátku jen pěkně uložené fotky s datovým záznamem. Tam je ta genialita a zároveň hlavní benefity aplikace - rychlost záznamu  toho, co jsme teda snědli pomocí fotky (a už ne vypisováním do bločku nebo mobilu) a rychlost "čtení" záznamu se snadnou orietací ve vyhodnocování.  = > vidím doslova na první pohled, čeho je více.

Dále jsme přidali možnost si zaznamenávat, že nám není dobře. Do aplikace jsme tedy přidali ještě možnost zaznamenávat problematické stavy, tzv symptomy: pálení žáhy, únava, průjem, vysoký či nízký krevní tlak, vyrážka, ... Ty zaznamenáváme podobným způsobem jako vyfocené jídlo - klikneme pouze na jiné tlačítko se zamračeným smilíkem ("není mi dobře").


Symptomy /zdravotní nepříznivé stavy:

Chceme sledovat naše sypthomy a zjistit mezi nimi a jídlem závisloti/ alergie. Bolí mě hlava po jídle? Když si dám moc kafe? Mám průjem když jím lepek? To jsou všechno otázky, které si náš uživatel může položit a může je pozorovat.


Hlavní cíl aplikace je, že když nám není dobře, tak ať se samostatně naučíme (s pomocí aplikace Food Focus a takto zapsaných dat), poslouchat naše tělo a třeba i sami odhalíme, co nám jednoduše nedělá dobře. Je to moc cukru? Jsou to luštěniny? Bývá nám zle po pečivu a potřavinách obsahující lepek? Důležité je, že když to nemá nějakou jednoduchou příčinu, určitě jít za doktorem na pořádné testy. :)



Co dál chceme přidat? Přesnější popis jídla, které jíme. Například: bílkovy, káva, curk, alkohol, luštěniny... ano nejsou to všechno standardní alergeny. A je to tak schválně - v naší aplikace mluvíme nemedicinským způsobem, jednoduše tak, aby to každý uživatel dokázal označit. Dokonce si může sledovanou kolonku přidat sám.

"Alergeny":

  • káva/ černý čaj
  • bílkoviny
  • mléčné výrobky
  • oříšky/ semínka
  • alkohol
  • luštěniny
  • sója
  • ryby
  • uzeniny
  • cukr
  • další



Vývoj aplikace:


Začali jsme UI návrhem celé aplikace a společně s naším mentorem jsme vymysleli, jak budou vypadat jednotlivé části aplikace, co vše se musí naprogramovat a zároveň jsme si definovali několik fází vývoje. První fází vývoje bylo vytvořit uživatelsky přívětivou aplikaci na zápis (focení) jídel pomocí smartphonu a tuto fázi bychom rádi prezentovali jako náš závěrečný projekt v rámci Digitální akademie.

Oslavujeme: Podařilo se nám dorozumět se s Kotlinem... apka funguje! :)
Poté jsme se vrhli na samotný vývoj. Ze začátku to bylo docela bolestivé, Android studio se s námi nechtělo vůbec bavit a vše, co jsme dělali, vedlo k chybám. Postupem času se ale věci začali měnit k lepšímu, podařilo se nám zprovoznit Android studio a první verzi naší aplikace a pak jsme mohli přidávat další funkcionality. Android platforma pro nás byla výzvou, ani jeden z nás s ní nikdy nepracoval.


Práce v Android Studiu
Veškeré informace jsme hledali na Googlu, koukali jsme na různá videa a učili se, jak s platformou pracovat. Trochu jsme doufali, že to bude jednodušší. Časem se víc a víc dařilo a my se začali přibližovat k funkční aplikaci. Veškerý kód je verzovaný pomocí Git a uložený na GitHub, s tímto jsme si taky užili dost srandy, verzovat celý projekt způsobovalo problémy. I s tímto jsme se poprali a teď už verzujeme bez větších problémů.



Jedna z fotek vyfocená naši aplikací (jak jinak, už tradičně na několikahodinovém hackathonku s pizzou :D)



Tým:
 Jsme přátelé a dobrý tým v Czechitas, chceme se naučit nové technologie, vytvořit spolu aplikaci a pomoct lidem, kteří mají problém se zažíváním!


 
Michal Kučera      &      Lenka Franců


Děkujeme:
Děkujeme našem mentorovi Peťovi Malinovi z FlowUp! Trpělivost, s jakou nám pomáhal rozjíždět Android studio, byla obdivuhodná!



Perličky:
Naše první fotka, kterou jsme vyfotili pomocí naší aplikace, nebylo jídlo, ale skvělá lektorka a mentorka Lenča Kmeťová! :)




Komentáře

  1. Dovolte mi, abych vám představil LE-MERIDIAN FUNDING SERVICES. Jsme přímo do čistého úvěru a financování projektů z hlediska investic. Poskytujeme finanční řešení soukromým / společnostem hledajícím přístup k finančním prostředkům na kapitálových trzích, tj. Ropu a zemní plyn, nemovitosti, obnovitelné zdroje energie, léčiva, zdravotnictví, dopravu, stavebnictví, hotely a atd. Můžeme financovat až 900 000 000 000 dolarů ( Devět set milionů dolarů) v jakémkoli regionu světa, pokud bude na projektech zaručena návratnost investic ve výši 1,9%.
    Le-Meridian financování.
    Email Kontakt .... lnfo@lemeridianfds.com
    Whatapps ... + 19893943740

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj pán / pani Máte finančné problémy? Už sa nemusíte báť, pôžička vám môže pomôcť! Máte online: - Osobné a komerčné pôžičky - Úvery na bývanie - Úvery na vozidlá - Spätné získavanie úverov - Investičné pôžičky Moja finančná kapacita je 5 000 až 8 000 000 s úrokovou sadzbou 3%. Požadované pôžičky sa získajú do 48 hodín od podania žiadosti. pre viac informácií prosím kontaktujte moju adresu Mail: Peterheymannloanoffer@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Barbora Junová: Podpora začínajícího podnikání zaměřeného na prodej výrobků a poskytování služeb

Petra Havlínová: Automatické zpracování podkladů pro vyhodnocení vybraných KPI

Kateřina Kolouchová & Lenka Tomešová: Vliv počasí na kriminalitu v New Yorku a Brně